De logistiek van jouw webshop: uitbesteden of niet?

Heel herkenbaar! Ook jij komt -zoals veel ondernemers- regelmatig tijd tekort. Heb je wel eens overwogen om de logistiek van jouw webshop uit te besteden om zo tijd te besparen? We nemen je graag mee in onze gedachten hierover. tip: uitbesteden van de logistiek kan ook voor kleinere webshops interessant zijn.

Allereerst: troost je. Je bent namelijk niet de enige die wel eens zucht als er weer een bestelling binnen komt. Natuurlijk is verkopen dé doelstelling van jouw webwinkel, maar soms is het ook vermoeiend om weer opnieuw die gang naar het postkantoor te maken. Zeker als dat eigenlijk ook op een vastgesteld tijdstip moet gebeuren. Alsof je niet genoeg andere werkzaamheden hebt. Want je moet niet alleen orders inpakken en versturen, maar ook de administratie wacht op jou. En je moet ook nog inkopen doen en berichten maken voor de verschillende sociale media. En dat nieuwe idee dat al een paar weken in jouw hoofd zit? Aan de uitwerking kom je maar niet toe.

 

Uitbesteden kost geld, maar bespaart tijd

Ondernemen betekent niet dat je alles zelf moet doen. Ondernemen betekent ook keuzes maken. Niet alleen over jouw assortiment, maar ook over jouw tijd. Wat doe je zelf en wat kan een ander doen? Wist je dat je de logistiek van jouw webshop kunt uitbesteden? Oftewel: een andere organisatie verzorgt het hele proces van inpakken en versturen voor jou. E-fulfilment, noemen ze dat. Kostbaar? Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Overdreven? Hangt ervan wat je zelf leuk vindt én waar je goed in bent. Want ook dat is ondernemen: jouw kwaliteiten benutten.

 

Meer tijd voor nieuwe klanten

Begin eens met een rekensommetje. Hoeveel tijd kost het jou om dat ene pakketje klaar te maken voor verzending en daadwerkelijk te verzenden? Bedenk vervolgens wat je per uur wil, kunt of moet verdienen. Of wat de kosten van een medewerker per uur zijn. Zo weet je snel of uitbesteden kostentechnisch slim is. Bekijk daarnaast ook eens wat je in die tijd kunt doen. Dat nieuwe idee uitwerken, bijvoorbeeld. Of tijd besteden aan klantbeheer en acquisitie. Of eindelijk eens goed kijken naar de mogelijkheden om klanttevredenheid te verbeteren. Zaken die nodig zijn voor de continuïteit van jouw webshop. Lange termijn klussen, zeg maar. In de waan van de dag blijven deze liggen, maar ze zijn noodzakelijk voor de toekomst van jouw webwinkel. Op korte termijn lijkt het misschien voordeliger om alles zelf te doen, maar als ondernemer investeer je ook in de lange termijn.

Aan de slag met ICT optimalisatie

Bovendien kun je door uit te besteden wellicht betere service bieden als het gaat om levertijden. En je hebt misschien wel geen groot magazijn meer nodig. Een ander mogelijk voordeel is de optimalisatie van de ICT in jouw bedrijf. Door de logistiek uit te besteden heb je tijd om andere bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te optimaliseren. Ook kan het zijn dat een koppeling tussen jouw webshop en ander ICT-systeem juist nodig is om uitbesteden mogelijk te maken. Hoe dan ook: uitbesteden van de logistiek helpt je om ook in dat opzicht jouw bedrijf verder te brengen.

Aanbieders van uitbesteden logistiek

Natuurlijk kan uitbesteden van de logistiek ook nadelen met zich meebrengen. Een handgeschreven kaart of extraatje toevoegen, kan lastig zijn. En het is spannend: gaat alles goed? Kijk daarom kritisch naar de verschillende aanbieders van e-fulfilment. De een neemt werkelijk alles uit handen, bij de andere is een middenweg mogelijk. Ook het aantal ‘verplichte’ of mogelijke pakketten per dag, verschilt sterk, evenals de leverbetrouwbaarheid van het bedrijf. Onderzoeken en vergelijken is dus nodig.

Interessant?
Vraag een gesprek aan om te kijken of en hoe het uitbesteden van de logistiek jouw bedrijf twee stappen verder kan brengen. We denken graag met je mee!

Deel dit bericht: