Verkopen via een marketplace: welke moet je kiezen? Een vergelijking tussen Amazon en bol.com

Als je als ondernemer je producten online wilt verkopen, is het gebruik van een marketplace een slimme zet. Marketplaces bieden een grote klantenbasis, gevestigde merknamen en een gebruiksvriendelijk verkoopplatform. In Nederland zijn Amazon en bol.com twee bekende namen die een breed scala aan mogelijkheden bieden voor verkopers. Maar welke moet je kiezen? In deze blog vergelijken we de belangrijkste aspecten van beide marketplaces, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Klantenbestand

Amazon: als een van de grootste E-commerceplatforms ter wereld, heeft Amazon een enorm klantenbestand. Het platform trekt miljoenen potentiële kopers aan, zowel in Nederland als internationaal.

Bol.com: bol.com is een toonaangevende marketplace in Nederland en heeft een sterke positie op de lokale markt. Het platform heeft een loyale klantenbasis en trekt veel Nederlandse shoppers aan.

Bereik

Amazon: als je internationale verkoopambities hebt, is Amazon de juiste keuze. Met zijn wereldwijde aanwezigheid kun je jouw producten gemakkelijk aan klanten over de hele wereld verkopen.

Bol.com: bol.com is voornamelijk gericht op de Nederlandse markt. Als je jouw producten lokaal wilt verkopen, biedt bol.com een uitstekend bereik binnen Nederland.

Gebruikerservaring

Amazon: het platform van Amazon staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde zoek- en filteropties. Klanten hebben een breed scala aan producten en snelle leveringsopties tot hun beschikking.

Bol.com: bol.com heeft een intuïtieve interface en biedt klanten een prettige winkelervaring. Het platform heeft ook een breed scala aan productcategorieën en snelle leveringsopties.

Concurrentie en zichtbaarheid

Amazon: vanwege het internationale karakter van Amazon kan de concurrentie intens zijn. Het is belangrijk om te investeren in marketing en optimalisatie van productvermeldingen om op te vallen tussen de vele aanbieders.

Bol.com: hoewel de concurrentie op Bol.com ook aanwezig is, is het vaak minder hevig dan op Amazon. Met een goed geoptimaliseerde productvermelding kun je gemakkelijker zichtbaarheid krijgen.

Kosten en vergoedingen

Amazon: Amazon hanteert verschillende vergoedingen, waaronder een maandelijks abonnement en kosten per productvermelding en verkoop. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van je winstmarges.

Bol.com: bol.com rekent ook verschillende vergoedingen, zoals een commissie op de verkoopprijs en kosten voor bepaalde services. Zorg ervoor dat je deze kosten begrijpt en meeneemt in je prijsstelling.

Conclusie

Zowel Amazon als bol.com bieden uitstekende mogelijkheden voor verkopers. De keuze tussen de twee hangt af van je specifieke doelstellingen, doelgroep en internationale ambities. Het is raadzaam om te kijken naar je productcategorie, concurrentie, gewenste bereik en kostenstructuur voordat je een beslissing neemt. PlazaSupport kan je helpen bij het navigeren door dit proces en het optimaliseren van je verkoopstrategie op zowel Amazon als bol.com.

Neem contact op met PlazaSupport voor professioneel advies en ondersteuning bij het verkopen via Amazon, bol.com of beide platformen. We staan klaar om je te helpen om het meeste uit je marketplace-verkoop te halen.

Veel succes met je verkoopavontuur!

Deel dit bericht: